Pavlína Tarasová Recepty Volný čas Všehochuť

Banánové muffiny

Ve zkratce

Máte doma přebytečné banány a nevíte, co s nimi? Možností, co s nimi udělat, je mnoho, ale garantuji vám, že když si z banánů zkusíte udělat muffiny, stane se tato možnost vaší oblíbenou. Díky banánu jsou hezky vláčné a věřím, že uspokojí vaše chuťové buňky.

Máte doma přebytečné banány? Možností, co s nimi udělat, je mnoho, ale garantuji vám, že když si z banánů uděláte muffiny, stane se tato možnost vaší oblíbenou. Díky banánu jsou hezky vláčné a věřím, že uspokojí vaše chuťové buňky.

Jakékoliv muffiny si dělám ráda, protože jsou rychle hotové a nejen, že si na nich pochutnáte, ale také vás zasytí. A víte vůbec, odkud pochází?

Toto pečivo v košíčku má svůj původ v 11. století ve Walesu. Podobně jako italská pizza vznikly jako jídlo z toho, co dům dal. Dnešní podobu neměly dortíčky odjakživa, naopak. Dříve vypadaly spíše jako vdolky a pekly se hlavně pro služebnictvo. Uznávám, je to něco jiného než klasická česká bublanina od babičky, ale zkuste je upéct a dát vaší babičce na ochutnání, dovolím si tipnout, že s nimi nepohrdne.

Budete potřebovat:

2 banány

3 vejce

120 g krupicového cukru

150 g hladké mouky

150 g změklého másla

1 lžičku kypřícího prášku do pečiva

špetku soli

čokoládu nebo oříšky

Postup:

V jedné misce rozmačkejte vidličkou banány. Do druhé mísy si dejte celé vejce, cukr, máslo a vyšlehejte je. Měla by vám vzniknout nažloutlá pěna. (Máslo mějte v pokojové teplotě, jinak se vám z něho při šlehání udělají hrudky.)

Smíchejte banány i pěnu a přidejte mouku, sůl a kypřící prášek do pečiva. Můžete vmíchat i na kousky nasekanou čokoládu nebo třeba lískové oříšky, je to zcela na vás a vašich preferencích.

Těsto rozdělte do košíčků, mělo by zaplnit tak ¾ košíku, protože ve směsi je kypřící prášek a musíte počítat s tím, že těsto v troubě nabyde.

Nakonec vložte do trouby a na cca 150 stupňů a nechte péct 20 minut. Muffiny vyndejte, až budou mít nazlátlou barvu, a když do nich píchnete jehlou, nezachytí se na ní žádné těsto.

Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *