Pistáciové rohlíčky staré 200 let
Ve zkratce
Za 200 let starým receptem Magdaleny Dobromily Rettigové se skrývá příběh ženy, která nebyla jen autorkou slavné kuchařky. Patřila k výrazným osobnostem českého národního obrození
Zkoušeli jste někdy upéct vánoční cukroví, které je z 200 let staré kuchařky? Hádám, že většina z vás asi ne. Ani já ne, až do loňského roku, kdy jsem s pomocí internetu trochu poupravila recept z Domácí kuchařky od Magdaleny Dobromily Rettigové a upekla jsem pistáciové rohlíčky. A přesně o tento recept se s vámi za chvíli podělím.
Věděli jste, že Magdalena Dobromila Rettigová nebyla jen autorkou slavné Domácí kuchařky, ale také výraznou osobností českého národního obrození? Psala česky v době, kdy to nebylo samozřejmé, a svými knihami i činností pomohla posílit českou kulturu. Aktivně se věnovala výchově dívek, vedla kurzy, kde je učila vařit, vést domácnost a také se chovat ve společnosti, aby jim usnadnila cestu k lepšímu životu. Přestože měla těžké dětství a trpěla psychickými potížemi, dokázala se prosadit jako spisovatelka básní, povídek i divadelních her.

Na recept budete potřebovat:
– 140 g hladké mouky
– 88 g másla
– 53 g cukru moučka
– 70 g pistácií
– 2 žloutky
– bílek na potření
– cukr moučka na posypání
A teď jednoduchý postup:
Pistácie si rozmixujeme na jemno. Smícháme je s moukou a s cukrem. Přidáme žloutky a máslo pokojové teploty. Ručně vypracujeme hladké těsto. Přemístíme ho na vál a začneme tvarovat rohlíčky tak, že těsto tence vyválíme. Ani se nemusí podsypávat moukou, má krásnou konzistenci a nelepí se. Rohlíčky klademe na plech s pečícím papírem. Před pečením je potřeme bílkem a posypeme cukrem. Troubu předehřejeme na 180° a pečeme na horní a spodní ohřev 12-15 minut, každá trouba peče jinak. Důležité je, aby po vytažení z trouby byly hezky zlaté.