Mozartovy koule – jen jeden originál a řada napodobenin
Ve zkratce
Mozartovy koule zná asi každý. Většina z nás už někdy pravděpodobně ochutnala tuto laskominku. Ale měli jsme opravdu to, co před více než sto lety vytvořil světoznámý cukrář Fürst?
Jednou z nejznámějších cukrovinek jsou Mozartovy koule. Směle se mohou zařadit k oblíbeným sladkostem, jako jsou čokolády Milka, sušenky KitKat, tyčinky Mars apod. Ovšem, co se nestalo, firma Salzburg Schokolade, která tyto pamlsky vyrábí, vyhlásila bankrot. Znamená to tedy, že budoucnost daných pralinek je v ohrožení? Nebo je snad jejich osud zpečetěn?
Trocha historie
Roku 1884 si v Salzburgu otevřel obchod jistý Paul Fürst. O šest let později zde realizuje jeden ze svých nápadů. Vezme pistáciový marcipán a vytvoří z něj malou kuličku. Tu obalí nugátem a přelije čokoládovou polevou ze všech stran. Po ztuhnutí ji zabalí do stříbrnomodrého staniolu. Tento nápad pojmenuje Mozartovy bonbony (později dojde k přejmenování na Original Salzburger Mozartkugeln).
Originál v běžném obchodě nekoupíte
Netrvá to dlouho a nově vzniklý zákusek se stává velmi populárním. Autor s ním dokonce roku 1905 vyhrává zlatou medaili na Pařížské výstavě. Ovšem jak to bývá, takto úspěšný výrobek nezůstane dlouho bez povšimnutí dalších cukrářů a cukrářských společností – ve velkém se začnou vytvářet průmyslově vyráběné kopie. Zde musíme dodat, že originální Fürstovy koule se dodnes vyrábí ručně a prodávají se ve stejném městě, kde vznikají, tedy v Salzburgu. Musíme vás tedy zklamat – všechny ty ostatní „originální“ Mozartkugeln jsou vyráběny jinými firmami – podniky, které tento veskrze geniální nápad převzaly.
Abychom ale byli spravedliví, musíme pamatovat na to, že většina z „napodobenin“ je něčím specifická. Například německá firma Lambertz má jádra z nugátu, která jsou obalena pistáciovým a mandlovým marcipánem. Výrobce Holfbauer und Manner má též jádro nugátové, obklopené pistáciovým marcipánem. Dokonce si můžete vybrat, jestli chcete čokoládovou polevu mléčnou nebo hořkomléčnou. Od značky Mirabell dostanete klasické marcipánové jádro, které je ale obkroužené tmavým a světlým nugátem. Celá jedna pralinka je z jedné strany zploštělá.
Nelehká doba i pro výrobu cukrovinek
A u firmy Mirabell se zastavíme. Vlastní ji jistý podnik s názvem Salzburg Schokolade. Je to ta samá firma, kterou současná koronavirová situace bohužel vnesla do takových úzkých, že následné zdražování energií již bylo finální kapkou. Musel být vyhlášen bankrot. Co se tedy stane s těmito, též poměrně chutnými, Mozartovými koulemi, balenými do charakteristického červenozlatého obalu, není jisté.
Přesto zakončeme tento článek alespoň částečně pozitivně. O naši oblíbenou pochoutku určitě nepřijdeme. Máme možnost volit mezi mnoha verzemi, každý si najde tu svoji. Nezapomínejme ale, že originál je jen jeden a navštívíme-li někdy Salzburg, zastavme se v jednom malém krámku a ochutnejme ty pravé, ručně udělané Mozartovy koule. Řemeslná výroba se dnes sice již tolik nenosí, ale podle chuti prý poznáte mezi originálem a napodobeninou rozdíl na první zakousnutí.
Pěkný článek se zajímavým obsahem.