Pomerančová roláda
Ve zkratce
V tomto receptu Vám ukážu, jak si doma během chvilky upéct piškotovou roládu s pomerančovým krémem.
TÉMA recepty

V tomto receptu Vám ukážu, jak si doma během chvilky upéct piškotovou roládu s pomerančovým krémem.
Ať už děláte jakoukoliv roládu, její těsto je měkké, vláčné a lehké. Potom je na Vás, jaký si zvolíte krém či náplň – může být z pudinku, tvarohu, šlehačky, marmelády, ořechů, kakaa… Možností je mnoho a výhodou je, že všechny se Vám budou jen rozpouštět na jazyku.
Na piškotový plát budete potřebovat:
- 4 vejce
- 130 gramů hladké mouky
- 100 gramů cukru krupice
- citronovou kůru
Postup:
Oddělte si bílky od žloutků a ze všech bílků vyšlehejte sníh. Do další nádoby si dejte žloutky a cukr a vyšlehejte je do pěny, potom do směsi přidejte bílky a trochu citronové kůry. Jemně míchejte, než vznikne světle žlutá pěna. Poté přidejte prosátou mouku a míchejte opatrně, aby Vám nespadl sníh, jinak by těsto ve výsledku nebylo tak nadýchané.
Tohle už je hotové těsto, které rovnoměrně rozetřete (v asi centimetrové vrstvě) na plech vyložený pečícím papírem. Pokud se chcete ujistit, že v těstě nejsou žádné vzduchové bubliny a je opravdu rovné, můžete jednou rukou chytit plech a druhou do plechu zespodu párkrát bouchnout, tím bubliny zmizí a těsto se samo srovná. V troubě pečte na 180 stupňů přibližně 10 minut. Těsto vytažené z trouby překlopte na utěrku vysypanou moukou a nechte vychladnout.

Suroviny na krém:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 250 gramů tvarohu
- 4 lžíce moučkového cukru
- 70 gramů bílé čokolády
- 2 pomeranče
- želatina v prášku
Pomeranče si oloupejte a v rendlíku rozmixujte na šťávu. Já je loupala i ze slupky, oddělující jednotlivé měsíčky, želatina pak bude jemnější. Dle návodu uvařte želatinu z pomerančové šťávy (pokud šťávy bude málo, můžete dolít vodu). Vzniklou želatinu poté vylijte na plech a nechte zatuhnout.
Dále si vyšlehejte smetanu, do ní přidejte tvaroh a dle chuti cukr. Krém by neměl být tekutý ani moc tuhý, aby se s ním snadno manipulovalo při promazávání. Až Vám ztuhne želatina, odeberte si jí 250 gramů a nakrájejte ji na malé kostičky, které následně přidejte do krému. Pokud Vám zbyde želatina navíc, dejte ji třeba mladšímu sourozenci, určitě bude rád. Nakonec si rozehřejte čokoládu ve vodní lázni a přilijte ji do krému.
Sloupněte z piškotového plátu pečící papír a na stranu, ze které jste papír sloupli, rovnoměrně naneste krém do výšky 1 cm. Teď už zbývá jen plát srolovat, nechat pár hodin v lednici a následně posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť