Crinkles
Ve zkratce
Slyšeli jste už o původem americké pochutince jménem crinkles? Jsou to kakaové sušenky obalené v pořádné vrstvě cukru. Nejlepší na nich je, že navenek jsou křupavé, ale vevnitř hezky měkké a vláčné. Příprava těsta zabere sotva hodinu a upečené jsou za patnáct minut.

Slyšeli jste už o původem americké pochutince jménem crinkles? Jsou to kakaové sušenky obalené v pořádné vrstvě cukru. Nejlepší na nich je, že navenek jsou křupavé, ale vevnitř hezky měkké a vláčné. Příprava těsta zabere sotva hodinu a upečené jsou za patnáct minut.
BUDETE POTŘEBOVAT:
špetku soli
1 vejce
30 gramů másla
100 gramů cukru krupice
65 gramů mouky
½ lžičky kypřícího prášku
30 gramů holandského kakaa (žádné Granko)
Na obalení budete potřebovat misku s prosátým moučkovým cukrem.
foto: Pavlina Tarasová
PŘÍPRAVA:
V míse si vidličkou nebo šlehačem utřete máslo s krupicovým cukrem do kašičky, důležité je, aby máslo mělo pokojovou teplotu, jinak se s ním bude kvůli tuhosti špatně pracovat a při tření mohou vznikat hrudky. Poté do mísy přidáte vejce – společně vyšleháte do pěny, následně přimícháte i kakao. Nakonec do směsi postupně vmícháte i kypřící prášek a mouku. Hladké těsto v míse zakryjete utěrkou nebo potravinářskou fólií a v lednici necháte chladit alespoň 3 hodiny.
Z vychlazené směsi tvořte v dlaních kuličky o velikosti vlašských ořechů, mně jich z této dávky vzniklo 12. Vzniklé kuličky dejte ještě na 5 minut do lednice. Rozehřejte si troubu a mezitím už můžete obalovat kuličky v moučkovém cukru, opravdu je v něm vyválejte, aby na crinkles byla pořádná bílá vrstva, hlavně ji potom neoklepávejte.

Kuličky opatrně naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a na 175 stupňů je pečte po dobu přibližně 12-15 minut. Nebojte, kuličky se roztečou a vzniknou z nich sušenky. Poté je nechte vychladnout a dobrou chuť.