Daniel Kratochvíl Šimon Matoušek Sport

MS v ledním hokeji 2021

Ve zkratce

Sledovali jste letošní MS v ledním hokeji? Jde o velkou akci a je s ní spojeno hodně různých věcí. V tomto článku se podíváme jak na to, kde a proč se mistrovství konalo, tak i na to, jak se dařilo našim hokejistům a kdo si z mistrovství odvezl cenné kovy.

Organizaci MS v hokeji tentokrát provázely komplikace. Nakonec se soutěž uskutečnila v lotyšské Rize (irozhlas.cz)

Jelikož není jednoduché takové mistrovství uspořádat, musí se plánovat dlouho dopředu. O tomto bylo rozhodnuto již 19. května 2017. Pořadatelství bylo přiřazeno Lotyšské Rize a Bělorusku. Jenže v té době nikdo nemohl tušit, jak se bude vyvíjet politická situace v Bělorusku. Dnes už však víme, že tam probíhaly protesty proti prezidentovi, a z toho důvodu bylo 18. ledna 2021 pořadatelství dané zemi odebráno. Náhradou za Bělorusko mohlo být Slovensko, Dánsko, či Litva. Nakonec se však rozhodlo, že se mistrovství uskuteční v Rize. Díky tomu, že jsou tam arény doslova přes ulici, odpadlo nepříjemné cestování na zápasy play-off.

Jak si vedl český tým

A nyní se přesuneme k výsledku Českého týmu. Náš národní tým nevstoupil do turnaje vůbec dobře a po prvních dvou zápasech zůstal bez bodů. První dva body přinesl až zápas s Běloruskem, kdy o vítězství 3:2 našeho týmu rozhodl až Dominik Kubalík v prodloužení. Další zápasy už ovšem byly veselejší, porazili jsme i Švédy a bod jsme ztratili jen v zápasu s Dánskem, který skončil při samostatných nájezdech. Tyto výsledky našemu národnímu týmu stačily na 3. místo v tabulce. Poté přišel nejdůležitější zápas turnaje, kdy se rozhodovalo, jestli tým pojede z turnaje domů, nebo zůstane až do konce. Naši hokejisté bohužel v divácky neatraktivním zápase prohráli nad Finy s výsledkem 1:0 a své působení na turnaji ukončili.

Nebyli jsme jediní, komu se nedařilo

Mezi další zajímavé výsledky patřil neúspěch Švédů v podobě vypadnutí v základní skupině, jelikož prohráli s papírově slabšími soupeři Dánskem a Běloruskem. K této situace došlo vůbec poprvé v historii systému play-off. Další významný tým, který sotva postoupil do play-off, byla Kanada, a to jenom díky vhodným výsledkům zápasů, kterých se neúčastnila.

Kam putovaly zlaté medaile?

Nyní k výsledkům semifinále. V prvním zápase zvítězili Finové nad Němci 2:1 a druhým zápasem vítězně prošla Kanada, která porazila Ameriku 4:2. Zápasu o třetí místo jasně dominovali Spojené státy, které Němce roznesli s výsledkem 6:1. Ve finále se utkala Kanada s Finskem a zlaté medaile si domů přivezli Kanaďané při výhře 3:2.

Komentář k “MS v ledním hokeji 2021
Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *