ČR a svět Daniel Kratochvíl Nezařazené Všehochuť

Mlsání se Zpravodajem: Pravé masopustní koblihy!

Ve zkratce

Masopust se blíží. Pojďme si společně upéct pravé masopustní koblihy. Zpravodaj vám přináší recept i s fotopostupem.

Foto: Daniel Kratochvíl

K únoru neodmyslitelně patří masopustní veselí. Průvod masek, spousta zábavy a dobrého jídla. Mezi pochutinami můžeme najít zabijačkové speciality, jako jsou jitrnice nebo tlačenka, ty nás dnes ale nezajímají. Podíváme se totiž na jinou sladkou dobrotu, kterou jsou tradiční masopustní koblihy.

Co budeme potřebovat:

  • 250 ml mléka
  • 50 g moučkového cukru + na dokončení
  • 1 kostku droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 žloutky
  • 2–3 lžíce rumu
  • špetku soli
  • 1 kostku droždí
  • oblíbenou marmeládu
  • olej na smažení

Mléko ohřejeme v mikrovlnné troubě tak, aby bylo vlažné, a smícháme ho s cukrem a droždím. Směs přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

Mezitím si v míse smícháme zbylé suroviny, do nichž přidáme připravený kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Pokud je moc řídké, přidáme trochu mouky. Těsto musí být husté tak akorát, pokud bude moc řídké, bude se nám lepit, naopak z těsta moc hustého bude při smažení vytékat marmeláda. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

Hotové těsto vyválíme asi na půl centimetru tlustý plát, ze kterého budeme vykrajovat kolečka. Vykrájená kolečka mírně roztáhneme v rukou, přidáme čtvrt lžičky marmelády, přikryjeme druhým roztaženým kolečkem a dobře přimáčkneme okraje. Takto připravený bochánek znovu vykrojíme tak, aby marmeláda zůstala uvnitř. Odkrojky z těsta schováme a připravený koblih dáme stranou. Jakmile rozkrájíme celý plát, odkrojky znovu vyválíme a pokračujeme, dokud nespotřebujeme veškeré těsto.

Rozválené těsto by mělo mít zhruba 1 centrimetr
Mezi 2 vykrojená kolečka umístíme marmaládu
Naplněné kolečko utěsníme a ještě jednou ořízneme. Pozor, marmeláda by z něj neměla vytéct!
Koblížek necháme ještě chvíli vykynout, poté bude připravený ke smažení
Blížíme se do finále, můžeme začít smažit

Na pánev si dáme dostatek oleje, který rozehřejeme. Když je dostatečně horký, ztlumíme plamen. Vkládáme koblihy a smažíme dozlatova, vše pozorně hlídáme, protože koblihy se smaží opravdu rychle (stačí pár minut) a stejně rychle se i spálí. Teplotu oleje je dobré udržovat tak, aby se koblihy sotva smažily. Pokud bude olej moc horký, koblihy se okamžitě spálí. Hotové koblihy vyndáme na papírovou utěrku a ještě teplé posypeme moučkovým cukrem.

No nevypadají skvěle?

Tak dobrou chuť! A dejte nám vědět, jak se vaše koblihy povedly.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *